2016. május 7., szombat

Mi az a darts?

Van egy a teljesség igénye nélküli összefoglaló írásom amit a netről letöltött anyagokból és saját fejből raktam össze.

Íme:


Mi az a  DARTS?

Kocsmajáték?
Netán otthoni szabadidős szórakozás?  Klubélet?  Sport?

Talán mindegyik, de menjünk sorba!

A Darts története

A Darts a nyugat-európai kultúrkörből származó egyik legrégebbi ügyességi játék.
Írásos és képi nyomai vannak, hogy már az 1400-as évek elején játszották a darts valamilyen formáját Angliában és Franciaországban, 1620-ban pedig a Mayflower fedélzetén az Újvilág felé hajózó britek ezzel a játékkal feledtették a hosszú hajóút unalmát.
 Az angol gyarmatosítás során a birodalom országaiból terjedt el, és lett napjainkra világszerte az egyik legnépszerűbb játékká és sporttá.
 Talán nincs még egy olyan versenysport, amelynek legjobb minőségű felszerelését egy távirányítós játékautó árán meg lehet venni, emellett minősége hosszú évekre garantálja a jó játékot a család, baráti kör minden generációjának nemtől, kortól, alkati adottságoktól függetlenül.



A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban.
Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli klub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönk szeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport.
A kiürült boroshordók teteje szolgált céltáblául számukra. Idővel arra is rájöttek, hogy egy évgyűrűkkel körökre osztott fatönkszelet még precízebb versengést tesz lehetővé. Aki a középponthoz legközelebb dob, az nyer…


Vagy…?
 A sportolni vágyó és kicsit iszákos íjászok a rossz időre való tekintettel a kocsmában kezdtek célba lövöldözni. Ezt a kocsmáros megelégelte és mérgében ripityára törte az összes nyílvesszőt, amit az íjászoknál talált. Ők természetesen nem estek kétségbe, így folytatták a célba lövészetet, csak nem lőtték a vessző darabokat, hanem dobálták azokat.
Egy újabb legenda szerint maga VIII. Henrik volt az ötletgazda. Mivel a nyíllal történő célba lövés nagyon fontos volt a hadsereg életében, ezért a Király kitalálta, hogy kéne valami megoldás a téli edzéshez is. Ekkor született meg az ötlet a rövidebb nyílvesszőkről és a célba dobásról. Ezek után Henrik is nagy rajongója lett a játéknak, és megoldódott a hadsereg egész éves edzésének lehetősége is.



A  Darts sportággá válása

 A ma érvényes szabályok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal
(mint annyi más sportnál) Nagy-Britanniában dolgozták ki a XIX. század végén és akkor alakultak az első szervezetek és klubok is.
 Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy DARTS sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb DARTS verseny a Londoni Sunday által szponzorált ” News of World” volt.
A sport fejlődése a hatvanas évek végén a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult, izgalmas, népszerű sporttá fejlődött.
A  robbanásszerű fejlődésben két tényező játszott fontos szerepet.
Az egyik  a technikai fejlődés volt.
A felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat wolfram ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását.
A másik befolyásoló tényező, az előzőnél még nagyobb lökést adott a sport számára.
1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a DARTS sportot.
1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet
 a World Darts Federation.

A Világ Darts Szövetsége 1992. December 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget.

PDC:  1994-ben a vezető profi játékosok akik kiváltak a BDO-ból megalakították a Professzionális Darts Szövetséget. 2005-től elindult a Premier League.

A darts sport népszerűségének újabb hatalmas lökést adott a játék gépesített változata az úgynevezett SOFT DARTS játék. 
EDU: Az európai darts gép gyártók 1996 végén létrehozták az európai darts uniót (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli.
 Megszervezte az évenkénti tízfordulós nemzetközi bajnokságot, amelynek fordulói egyes tagországokban kerülnek megszervezésre. Svájc, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország Horvátország adott otthont a fordulóknak.

A steel darts játék egyre nagyobb ismeretségének köszönhető, hogy a 2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította és ezzel egy időben megtörtént a darts olimpiai szakszövetségek közé történő felvételének kérelme.

A világ legnagyobb játékosa, a játék meghatározó alakja az angol Phil „The power” Taylor, aki megszámlálhatatlan győzelmével még sokáig vezetni fogja a sportág történelmével és eredményeivel foglalkozó listákat. Nem utolsó sorban azért is, mert a mai napig aktív játékos, tehát koránt sincs értelme lezárni a pályafutását. Azonban azt érdemes megemlíteni róla, hogy 1990 és 2013 között megrendezett 21 egyéni világbajnokságból 16-ot Ő nyert, melyet megfejelt két csapatvilágbajnoki címmel is!!!





Magyarországon:

A Magyar Darts Szövetség 1991. decemberében alakult meg. Két önálló szakága van.
 Steel, azaz a hagyományos, acélhegyű nyilakkal, szizál táblán játszott és a
 Soft, azaz elektronikus dart gépen játszott ágazat.
A Magyar Darts Szövetség tagja a Magyar Sportágak szövetségeknek és 1992. óta WDF-nek.
A darts sport népszerűsége egyre nő Magyarországon is.
Országszerte 44 klub és egyesület tagja a Magyar Darts Szövetségnek.(ma több)
A versenyzők rendszeresen részt vesznek a területi, a régiós és a magyar bajnoki címekért folyó, egyéni női-férfi, valamint csapatbajnoki ranglista versenyeken.
A klubok és a Magyar Darts Szövetség amatőr versenyekkel is népszerűsíti a sportágat a legutolsó országos találkozón háromszáznál több játékos vett részt a versenyben!
Az utánpótlás nevelés egyre több klubban fő stratégiai szerepet kapott. Nagyon tehetségesek a budapesti Kavicsos SE. és a székesfehérvári Sport DC utánpótlás versenyzői.


Magyarországon híres játékosai:


Tax Tibor ifjúsági világbajnok ,steel.  2007.
Hatos József az első magyar kilenc nyilas kiszálló megdobója, steel táblán érte el!
Melisek Zsolt Az első magyar kilenc nyilas kiszálló soft szakágban
Meszes Norbert az első magyar ffi egyéni világbajnok, 2004-ben nyerte meg eddigi egyetlen férfi egyéni VB címünket soft szakágban.
Bezzeg Nándor a legjobb magyar játékos aki elsőnek szerzett jogot a PDC világbajnokság  64-es döntőjén való szereplésre, a londoni Alexandra Palace színpadán 2009-ben.
 A Magyar női csapat  Európa élmezőnyébe tartozik hat  soft EB -címmel.
A férfi csapatunk szintén nyert EB címet!
Bozsok Attila, a Dél-Dunántúli Darts élet megteremtője.
Czipó Vivien és Neumajer Kitti ifjúsági Európabajnok!


A dobás:


Az Alapállás Legyen stabil, nyugodt és kényelmes! Állhatsz szemben, félig oldalt (45 fok) vagy teljesen oldalt.
A fogás teljesen egyéni. Legjobb, ha kezdetben mintha egy ceruzát fognánk az ujjaink közt a súlypontjában, úgy fogjuk a nyilat. Később kialakul az egyéni stílusunk.
A dobás legyen laza de erőteljes. Emeljük fel a könyökünket vízszintesig és az alkarunk legyen mindig függőleges. Így hajítsuk a nyilat karunk kinyújtásával a táblába.
Dobó kézzel azonos láb elől!!!
Ha beledobtad a nyilakat a táblába (jobb esetben) menj, húzd ki őket!
 Nem baj, ha eleinte nehezen megy, majd kialakul!
Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás és persze játék! Az idő neked dolgozik.
Csak akkor gyakorolj ha oda is tudsz figyelni! Szánj rá időt, legyen nyugalom körülötted!
Csoport terápia. Többen élvezetesebb a játék de most nem erről van szó!
Dobd a nyilakat minél kisebb átmérőjű körbe, csoportba! Csak úgy találhatsz el tudatosan szektorokat, ha kb. egy helyre tudod dobni a három nyilat.



A Céltábla.
 Az „óra táblát” (Londoni vagy Hármas tábla) körülbelül egy évszázada használják.
Több különböző addig használt tábla ötvözete.
A sportág fejlődése során a táblák készültek fából, parafából, modell agyagból, préselt papírból.
Nagy fejlődést hozott az un. Sörte tábla, melyet rövid erősen összekötözött kötéldarabokból készítettek.
Ma már a szizál kender erősen összepréselt rostjait használják.
A táblát húsz cikkelyre osztják, mely cikkelyeket drótháló vagy kés szerű háló határol (Pók)
 Egy duplázó és egy triplázó körgyűrűt  valamint két belső gyűrűt, Bull, huszonöt tartalmaz.

A céltáblát 1.73 méterrel a föld felett a falon rögzítik, a játékosok pedig az előbb említett 2.37 méterre lévő dobóvonal mögül dobnak.
A dobóvonal távolsága a Hockey&Sons nevű angol sörfőzdében alakult ki.
 Ezt a távolságot  pontosan négy egymás mellé állított sörös rekesz tette ki.
 Ebből alakult ki a mai 2,37m.

A nyilak fejlődése:

A kezdeti kettétört nyílvessző lerövidült. Fából, nádból készítették, réz nehezéket használtak, fémheggyel és papír vagy madártoll szárnyakkal látták el.
Áttörést jelentett 1937-ben az Ezüst Üstökös, The Silver Comet megjelenése.
Jöttek a réz-ezüst nyilak melyek kecsesebbé váltak és megjelentek a műanyag szárak is.
Az 1940-es években már súlyuk szerint osztályozták a dobónyilakat.
A végső lökést az 1970-es évektől a wolfram ötvözetek hozták melyek adott súlyban vékonyabbá tették a nyilakat.

Manapság a dobónyíl rézből, alumíniumból vagy más különböző titán, wolfram  ötvözetből,
a szárak, műanyagból, vagy alumíniumból készülnek.
 A toll egy darabból áll, de négy lapja van, és legtöbbször műanyagból vagy alumínium fóliából készül. Míg a törzs gyakorlatilag elnyűhetetlen, addig a szár, a toll és a hegy
 fogyóeszköz.

A steel szabályzat a dart teljes súlyát 50 grammban határozza meg, de ma  általában 18 és 28 gramm közötti darts nyilat használnak. Hosszuk 30 cm. Lehet.
 A soft szakágban legfeljebb 18 grammos dartsokat engedélyeznek a tábla kímélése érdekében, legfeljebb 20 cm-es hosszban.
Ma a rövidebb nyilak a divatosak.
A legismertebb játékban minden játékos 301, 501, 601 stb. pontról indul. A játékos három dobónyilat dob a táblára, és a három dobás összegét levonják az össz pontszámából. Az nyer aki legelőször pontosan eléri a nullát egy „dupla” megdobásával. A játékban így a koncentráció, a pontosság és a fejszámoló képesség is nagy szerepet kap. Egyéb játékok: Cricket, Sanghay, Körforgás, 501 Master Out.


                                                               Darts  ILLEMTAN                                                                  



Hideg fejjel és tökéletes mentális felkészültséggel szabad csak a pályára állni. Tilos az alkoholfogyasztás, ezt Magyarországon ellenőrzik is, a világversenyeken pedig csak vizet fogyaszthatnak a versenyzők. A darts azért is remek sport, mert kortalan, van 60 éves profi is. A legnagyobb sikereket általában 40 év körül lehet elérni. Az egyoldalú terhelés miatt kiegészítő sport szükséges, a gerincnek és az ízületnek másfajta mozgás is kell. Az úszás, a futás kitűnő, a labdajátékok megfelelőek, mert javítják az állóképességet és a célzást is…....................................................................................................................

Megdöbbentő, de a Darts versenyzők nem próbálják feszegetni a játék határait, vagy megszegni a szabályokat!
Ez egy becsületes játék, melynek saját illemtana van, amit minden játékosnak minden körülmények között követnie kell!

Ha profi vagy, ha amatőr az alap illemtan kötelező!
- Minden játékot az ellenféllel történő kézfogással kezdünk és fejezünk be.
- Tilos az ellenfél látómezejébe állni, mindig mögötte helyezkedjünk el a dobásra várva!
- Mindig megfelelő ütemben játssz, ritmusváltásokkal ne zavard az ellenfeled!
- Soha ne zavard az ellenfeled koncentrálását dobása közben mozgással vagy bármilyen háttérzajjal!
- Testi kontaktus tilos!
- Dicsérd meg ellenfeled jó dobásai után, de csak akkor mikor már kihúzta a nyilait a táblából!
- Ne átkozódj, hangoskodj elfuserált dobásaid után, vagy az ellenfeled teljesítményét látva!
- Ha bizonytalan vagy pontjaid illetően kérdezd meg a bírót, pontozót, krétázót, hogy mi a pontszámod, DE tilos megkérdezni mire is célozz!!!
- Mindig te húzod ki nyilaidat a táblából, ekkor válik értékelhetővé az eredményed!
- Dühből soha ne dobj, veszélyes mutatvány, pláne ha már „besokaltál”!
Mindig élvezd a játékot, hidd el nem lesz szebb a napod, ha bosszankodsz!


Matek
A nagy profik már háromszáz körül tudatosan dobnak különböző mezőkre.
Az Amatőrök kétszáz alatt kerekítenek főleg ha kiszállóra érnek.
A kezdőknél legjobb, ha az  ismert területeket dobják és a végén a kedvenc kiszállójukra, azaz dupla mezőjükre maradnak!
Kerekítés, kiszállótábla ismerete = nyíl spórolás!

„9 nyilas”
Kilenc nyílnál kevesebből nem lehet kidobni az 501-es játékot. Ezt a teljesítményt csak a világ legjobbjai érik el.
Paul Lim dobta az első tökéletes játékot 1990-ben a Darts VB-k történetében.
 Jutalma 52.000 Dollár volt!
John Lowe dobta az első kilenc nyilast tv kamerák előtt 1984-ben! …102.000 Dollár…
Két kilenc nyilast egy mérkőzés közben Phil Taylor ért el.

Iskolai sport:
A Darts a matematikai készséget is fejleszti, hiszen a négy alapművelet szükséges a pontozásnál.  Javulnak a diákok jegyei és a problémás gyerekekre is jó hatással van a sport, jutalomnak veszik, ha játszhatnak. Éveken belül ötszörösére nőhet a most játszó gyermekek száma. Vámos László az utánpótlás vezetője is tart budapesti iskolákban darts foglalkozásokat, s már alakulóban van a Magyar Utánpótlás Darts Szövetség. Magyarországon Évente szerveznek diákolimpiát, ahol hat versenyszámban indulhatnak a fiatalok.  Mentális felkészültség, állóképesség, kombináció, taktikai érzék és rengeteg gyakorlás kell a dartshoz. A lövészet és a sakk kombinációja ez – véli a játékos és edző, Ziegenham Medárd aki az utánpótlásért dolgozik társadalmi munkában másfél éve. Számos iskolában tart darts foglalkozásokat és a tanárok örömmel tapasztalják, hogy a legzabolátlanabb diák is sokkal jobban teljesít és kevesebb a magatartásprobléma azok között, akik rendszeresen dartsoznak. – Egy székesfehérvári sportiskolában például 150 gyerekkel foglalkozom, mondja Medárd. Az aulában négy tábla van felállítva és a hatévesek is türelmesen sorban állnak. Köztük több a lány, mint a felnőtt játékosok között, vannak ígéretes tehetségek is. – A darts javítja az életminőséget, önismeretre sarkall, kiegyensúlyozottá tesz, hiszen kénytelen vagy szembe nézni magaddal ahhoz, hogy jó versenyző legyél. Csak magadra számíthatsz! Az eredményed, a játékod egy tükörkép is. Ugyanakkor olcsó sport: 15 ezer forintból kijön a tábla, a nyílkészlet és a megfelelő világítás fölötte.  Manapság nagy kedvezményt adnak egyes kereskedők az iskolai darts népszerűsítése érdekében! Ráadásul otthon, egyedül is gyakorolható. Díszítésnek sem   rossz, a tábla jól mutat a falon!!!!!!!!!!!!!______________________________________________________________


A darts kortalan játék. Fiatal kortól kezdve, még nyugdíjas korban is élvezhető, izgalmas időtöltés.
Iskolás korban pedig remek szórakozás. Saját tapasztalatom szerint komoly koncentrációra, figyelemre és fegyelemre, a szabályok szigorú betartására nevel, a társaink tiszteletére késztet.
Kitartó gyakorlással látványos eredményekhez jutunk melyek az önbizalmat növelik.
Ebben a sportban még a többi sportágban nem túl jól teljesítők is élre törhetnek, alkatnak, fizikumnak nincs túlzott szerepe. Általában jó ha valaki más sportból érkezik de ez nem meghatározó jellegű. Ellenben mindenképp javasolt kiegészítő sport űzése az egyoldalú terhelés elkerülése végett. Az úszás rendkívül hasznos lehet! Az iskolásoknál a mindennapos testnevelés megoldja ezt a problémát!

Mindenkinek javaslom próbálja ki ezt a lenyűgöző játékot!  Nem lehetsz olyan idős, hogy ne kezdd el!





                                                                                                                                   Jöhet a gyakorlás! 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése